Hazard Analysis Critical Control Point / HACCP

Regelmatig doen zich gevallen voor van voedselbesmetting, verontreiniging of bederf. Deze kunnen grote schade toebrengen aan organisaties, maar bezorgen de sector tevens een slecht imago. Productaansprakelijkheid van de producent kan daarbij leiden tot aanzienlijke schadeclaims. Een HACCP systeem zorgt ervoor dat risico's gereduceerd worden.

HACCP is een afkorting voor Hazard Analysis Critical Control Point. Dit houdt het volgende in:

  • Door de Hazard Analysis (risico-analyse) worden alle mogelijkheden van bederf, besmetting, verontreiniging (chemisch, fysisch en (micro)biologisch) nauwgezet in kaart gebracht.
  • De resultaten hiervan worden verwerkt in CCP's (kritische controle punten) en leiden tot besturingsmaatregelen om de gesignaleerde gevaren te kunnen elimineren of tot een verantwoord minimum te beperken.

Het doel van een HACCP systeem is de beheersing van het bereiden en verstrekken van voedings- en drankwaren op een verantwoorde wijze te laten plaatsvinden om zo de voedselveiligheid te garanderen. Om een HACCP systeem te realiseren dienen er diverse stappen te worden uitgevoerd, t.w.:

  • Samenstellen HACCP team
  • Opstellen eindproductspecificaties
  • Opstellen processchema's
  • Identificeren gevaren van het productieproces
  • Vaststellen beheersmaatregelen / CCP's
  • Opstellen benodigde procedures

ROC Groep ondersteunt bedrijven bij het uitvoeren van voornoemde aspecten om te komen tot een gedocumenteerd HACCP systeem en het invoeren van beheersmaatregelen.

SOCIAL MEDIA

Blijf up to date en volg ons!

CURSUSPLANNING

CONTACTGEGEVENS

ROC Essen
Nieuwstraat 31-3
BE 2910 Essen (België)

Telefoon: +32 (0)3 667 63 32
Mobiel:+31 (0)6 54 98 63 14
E-mail:info@rocgroep.com

BTW: BE 0668.378.104

Scroll naar boven